নুডলসের গপ্পো (৬ষ্ঠ পর্ব)

 


✍️ ~ রাজা দেবরায়



MSG বা Monosodium Glutamate হলো কেতাদুরস্ত নাম! চালু নাম হলো "অজিনোমোটো"। চীন, জাপানে রান্নায় অজিনোমোটো'র ব্যবহার বহু শতাব্দী ধরে চলে আসছে। আগে এটা সংগ্রহ করা হতো সামুদ্রিক শ্যাওলা থেকে। তারপরে চাহিদা মেটাতে কারখানায় শর্করা জাতীয় বস্তু বিশেষ পদ্ধতিতে গেঁজিয়ে (fermented) তৈরি করা হয়।


খাদ্যের যে নির্দিষ্ট স্বাদ বা গন্ধ রয়েছে সেটাকে বজায় রাখতে এবং আরও কিছুটা শক্তিশালী করতে এই সাদা রঙের গুঁড়ো অজিনোমোটো ব্যবহৃত হয়। তবে এটি খাদ্যে নতুন কোনো স্বাদ ও গন্ধ জুড়ে দেবার জন্য কোনো ভূমিকা গ্রহণ করেনা।


অজিনোমোটো ভালো নাকি খারাপ এই বিষয়ে বিশেষজ্ঞদের মতামত-


The safety of MSG, as related to the corporate image of Ajinomoto, has been a point of discussion since 1910, with unsubstantiated rumors relating to the use of serpents in its raw materials. Since the 1940s, safety concerns have been voiced several times by public institutions in both Japan and the United States. Additional concerns included Chinese restaurant syndrome in the 1960s and the call for greater regulation on the use of MSG, which was based on the work of Professor John Olney, in 1969. In 1996, the FDA commissioned the Federation of American Society for Experimental Biology (FASEB) to study the effects of MSG, who concluded that MSG is safe for most people. At the time, Ajinomoto also noted the possibility that asthma patients and carriers with symptoms of Chinese restaurant syndrome symptoms may be affected, but ultimately, the safety of this group was also confirmed by subsequent test results in the United States and Australia.


In 2020, Ajinomoto along with other activists launched the RedefineCRS campaign to combat the myth that MSG is harmful to people's health, which highlights both the underlying xenophobic biases against Asian cuisine and scientific evidence that the myth is false.

একটি মন্তব্য পোস্ট করুন

0 মন্তব্যসমূহ