আরেকদল বিশেষজ্ঞের মতে-
The Food and Drug Administration (FDA) has classified MSG as a food ingredient that's "generally recognized as safe" which puts an end to all the claims certifying MSG as dangerous. It goes without saying that MSG should be used in small quantities and excess or regular use of this flavouring can be harmful to your body.
MSG is just a flavouring made with glutamic acid, which is a common amino acid found in foods like vegetables, cheese, tomatoes, fish, meat, eggs, lentils and other dairy products. MSG is also not non-vegetarian, as it is a chemical product created using naturally occurring substances.
We can safely conclude that MSG itself cannot induce a heart attack and neither cause a terminal illness. It is safe to use in small quantities and is not toxic for your health.
তাহলে কী দাঁড়ালো বিষয়টা? কেউ বলছেন ভালো নয়, কেউ বলছেন খারাপ নয়, কেউ বলছেন কম পরিমাণ শরীরে গেলে ক্ষতি নেই, বেশি মাত্রায় গেলে খারাপ!
আবার কেউ বলছেন, শরীরের ওপর অজিনোমোটোর প্রভাব ভীষণ গুরুত্বপূর্ণ। ১৯৬৮ সালে 'চাইনিজ রেস্তোরাঁ সিন্ড্রোম' আবিষ্কার হওয়ার পর জীবজন্তুদের ওপর এর কোনো দীর্ঘস্থায়ী প্রভাব রয়েছে কিনা তা যাচাই করার জন্য বিভিন্ন পরীক্ষানিরীক্ষা চলে। ইঁদুর, গিনিপিগ ও বাঁদরের ওপর পরীক্ষা চালিয়ে দেখা যায় বিশেষত এদের বাচ্চাদের ক্ষেত্রে মস্তিষ্কের চিরস্থায়ী ক্ষতি হচ্ছে এবং মানব শিশুদের ক্ষেত্রেও একই ধরনের ক্ষতির সম্ভাবনাকে স্বীকার করে নেওয়া হয়।
(চলবে)

কোন মন্তব্য নেই:
একটি মন্তব্য পোস্ট করুন